Incerc sa altoiesc


Da, prieteni ,o sa incerc  o altoire singur .Stati linistiti ca NU  ma pricep, dar incerc sa invat.Am citit pe forumuri,am analizat video operatiunea si m-am hotarit sa schimb soarta unui prun.Nu este un prun tinar ,precum cei   plantati  acum vreo 3 ,5 ani  si de la care inca mai astept fructe ( poate anul asta ) ci este un prun ce a scapat „furiei”mele atunci cind am incercat sa reorganizez putin gradina. Sincer sa fiu, nu l-am bagat in seama, dar se pare ca i-a sosit clipa.Am avut de ales intre a folosi drujba sau fierastraul.:)) Dupa indelungi „negocieri” am ales sa-l……… altoiesc.M-am documentat putin si cum se incalzeste „il articulez”.Prunul are trei ramuri principale ,semn ca a rasarit din simbure  , deci este un prun franc  tocmai bun de folosit ca portaltoi (aceasta este si recomandarea specialistilor). Noul pom va arata cam ciudat pentru ca in final (la anul) el nu va mai fi prun si asta pentru  il voi altoi cu piersic,cais si gutui.Prima parte a operatiunii  de schimbare de look o voi demara in perioada 15 martie – 15 aprilie cu conditia ca afara sa fie peste 10 grade si fara a folosi uneltele recomandate ( foarfeca horticola,fierastrau horticol sau briceagul de altoit )acestea fiind inlocuite cu drujba ,ciocan,topor si cutit  dar ca materiale nu vor lipsi ramurile altoi ,banda de altoi si masticul de altoit.Ramurile altoi o sa incerc sa le recoltez inainte de intrarea in vegetatie ,pastrindu-le la frigider daca este cazul .Banda de altoit poate fi din  material textil  sau banda pentru izolatii electrice.Masticul il voi cumpara de la Semperflorens ( au 3  feluri de mastic :1.  mastic ecologic pentru altoit INNESTISSIMO-30 lei /1kg ;2.Mastic cicatrizant POTABEN – 70 lei / 1kg;3. mastic pentru altoit ARBORINN – 40 lei/1kg).Ideal ar fi sa fac altoirea dupa recoltarea ramurilor altoi ,metoda  aleasa fiind  cea sub scoarta in cap de altoire. Nu va explic pas cu pas (gasiti filmulete pe net) dar cu siguranta va voi arata rezultatul altoirii.

13 răspunsuri to “Incerc sa altoiesc”

  1. ionut Says:

    Noi vrem sa altoim un corcodus. Cu pruna, piersica si caisa. Tot trei ramuri. Sa vedem ce iese. Anul trecut operatiunea a esuat deoarece ne-a inghetat ramurile altoi. Succes!

    Apreciază

  2. brenacu Says:

    merci.oricum abia astept

    Apreciază

  3. Alexandra Says:

    Bafta Bogdan!
    Eu ma tin de vreo doi ani sa altoiesc un trandafir;sper s-o fac in vara asta.

    Apreciază

  4. brenacu Says:

    multumesc.Bafta si tie! Sper sa reusesc si sa nu imi bat joc de saracul pom .

    Apreciază

  5. lucian cazan Says:

    buna ziua,
    unde gasesc ceara pt altoit in Bucuresti

    Apreciază

  6. brenacu Says:

    Exista doua magazine ale celor de la Semperflorens ( unul in zona facultatii de Agronomie iar altul in zona Baneasa) ce comercializeaza acest mastic de altoit.Momentan nu au acest mastic urmeaza sa-l primeasca intr-o saptamina ,doua.Eu tin legatura cu magazinul si daca vrei te anunt cind au adus „marfa”.

    Apreciază

  7. Ion Geon Says:

    nu trebuie nici un mastic, se poate acoperi zona altoita cu folie alimentara autoadeziva-se gaseste in supermarket sau librarii, costa 2-3 lei o rola din care se taie 12-15 role ca de scotch mic sau mai lata, pentru altoirea in despicatura.Altoirea in ochi se face cu o jumatate de lama cu care se decupeaza scutisorul(o bucata de scoarta din nuiaua altoi, cu un mugure). Portaltoiul se taie la 0,3-0,5 m si se decupeaza cu lama, in partea de sus, o bucata de scoarta de forma scutisorului. Se transplanteaza scutisorul pe decupaj si se infasoara cu folia, asa cum fac electricienii cu izolir-bandul,fara sa acoperim mugurele. Se altoieste in martie-aprilie cu altoaie recoltate in februarie si pastrate la loc rece si umed,sau din iunie pina in septembrie cu muguri de pe lastari crescuti in vara.Cine vrea mai mult, sa-mi ceara la adresa brusture2000@yahoo.com

    Apreciază

  8. brenacu Says:

    multumesc pentru recomandari.o sa tin seama de sfaturi.

    Apreciază

  9. mircea11s Says:

    Suntem chiar cu curiosi sa vedem pozele cu rezulatele altoirii.Mai ales la cea cu gutuiul ! Sa altoiesti o specie semintoasa pe o specie samburoasa este ceva.Din pacate ceva gresit !Nu te-ai informat privind portaltoii pentru fiecare specie.Nu ti se pare ca pretul masticului este cam MARE ?Poti sa-ti faci singur masticul.Despre altoiri si masticuri vei gasi informatii si pe forumul softpedia in sectiunea agricultura.

    Apreciază

  10. brenacu Says:

    🙂 🙂 🙂 .Ai perfecta dreptate .Eu am si spus ca vreau sa incerc ceea ce inseamna ca nu fac in mod frecvent.A fost o scapare ,asa ca inlocuiesc cu nectarin .Sint convins ca ai drepatate cu masticul dar nu vreau sa ma mai complic .Citesc regulat forumul Softpedia si am descoperit destule trucuri si sfaturi interesante.Iti multumesc pentru observatie si pentru faptul ca ai intrat pe blog .

    Apreciază

  11. Padurarul Pitic Says:

    Si eu vreau sa fac un altoi, unul bun si durabil.
    Vreau sa altoiesc guvernul si parlamentul, ca sunt deja putrezi si nu mai dau rod, la populatie.
    Deci, cine ma ajuta cu aceasta altoire „sacra” ?
    Intaia oara pregatim tepele pe care le-a promis Basescu, in piata Universitatii, apoi urmeaza prinderea lastarilor si ramurilor tinere, dar si pe cele batrane din guvern si parlament.
    Asa ii vom altoi pe toti, pana la ultimul nesimtit, care si-a batut joc de soarta si viata romanilor.
    Traiasca altoiul si libertatea omului, deopotriva !

    Apreciază

  12. pop alexandra Says:

    multa bafta la altoit , asteptam rezultatele !!!!

    Apreciază

  13. brenacu Says:

    Multumesc. :))))). In primul an nu am reusit.

    Apreciază

Lasă un comentariu