Pomii fructiferi – ep.7 MARUL


In orice piata intri ,in zona tarabelor de fructe te imbie cu aspectul lor, merele.Soiuri diferite,parfumate,dulci ,acrisoare,racoritoare sunt fructele preferate de gospodine (pentru prajituri),copii,batrani si in general de toata lumea.Marul este un pom fructifer rezistent la ger ,pretentios la umiditate si solurile luto-argiloase sau luto-nisipoase.In plantatii ar fi bine ca orientarea rindurilor sa fie N-S,NV-SE sau NE-SV.Se planteaza toamna si primavara in repaus vegetal pastrind distantele de plantare la 4m intre pomi si 4-5 m intre rinduri.
In functie de soi , marul incepe fructificarea din anul 2-3 de la plantare ,inflorind tirziu fara sa fie afectat de un eventual inghet de revenire.Soiurile de mar sint autosterile si au nevoie de polenizare ,polenizare preponderent entomofila (albine ,insecte) de aceea asocierea de 2-3 soiuri cu aceeasi perioada de inflorire ar fi absolute necesara.
Formele de coroana utilizate pentru mar sint formele aplatizate ( palmeta libera etajata sau neetajata in functie de vigoarea soiurilor) si mai putin formele globuloase de volum mic (fus subtire,fus tufa). Alegerea formei de coroana este in functie de particularitatile soiurilor folosite,de vigoarea acestora si de capacitatea de ramificare.Pentru o buna fructificare se recomanda ca taierile sa fie facute anual ,asigurindu-se astfel mentinerea coroanelor in spatial acordat prin plantare ,patrunderea luminii necesare coacerii fructelor,normarea incarcaturii de rod.Perioadele de maturitate ale marului le regasim in functie de soi: mar de vara –decada II din luna iulie – decada I din august;mar de toamna – decada II din august – decada I din septembrie;mar de iarna –decada II din septembrie – decada III din octombrie.Bolile des intilnite la mar sunt : rapan,fainare,focul bacterian,patarea alba si bruna a frunzelor etc. Daunatorii sunt : paduchele de San Jose,oua hibernate,paduchelelanos,afide,gargarita florilor etc. Tratamente exista asa ca trebuie sa va adresati magazinelor de profil.
Durata medie de viata este dependent de portaltoiul folosit.Portaltoii vigurosi vor imprima o durata mai mare de viata pomilor ,de pina la 25-30 de ani ,in timp ce portaltoii nanizati determina o durata mai mica de doar 15- 20 ani.Productia obtinuta difera in functie de soi si de tipul de plantatie si poate fi in conditii normale de 15-30 t/ha.
Nu stiu de ce fel de portaltoi au beneficiat merii plantati in curtea noastra asa ca nu stiu cit vor trai,dar stiu ca la maturitate ar putea sa ma oblige sa depozitez aprox 150 de kg de fructe parfumate.Sa-mi deschid patiserie si sa “arunc “pe piata un brand de placinta cu mere ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: