Pomii fructiferi – ep.2 PIERSICUL


Fructe deosebite, catifelate ,zemoase ,gustoase …………sa nu exageram ca nu sintem in vreo revista cu profil gastronomic sau farmaceutic.Vorbim doar generalitati despre pomii fructiferi. Am ales,azi,sa vorbim despre piersic, pentru “graba “ lui de a intra in vegetatie si mai apoi in procesul de inflorire.Cum zilele acestea ( nu stiu cite la numar) temperatura va depasi 5-6 grade e posibil sa avem o surpriza,ca piersicul sa intre in vegetatie.Este un iubitor de lumina ,uraste curentii reci si ii place sudul sau sud-vestul.( ghinionul piersicului meu este ca l-am plantat in nord…….nordul Bucurestiului).Rezista la seceta si prefera solurile nisipoase,fertile,lutoase sau luto-nisipoase dar permeabile pentru aer si apa.Odata hotariti sa plantam piersici ,ar cam trebui sa o facem toamna si primavara ,in repausul vegetal, cam la 3-4 m intre pomi pe rind si 5-6m intre rinduri.( asta daca vrem o cultura adevarata de piersici,daca nu sa nu coboriti minimul fata de alti pomi).Piersicul este un preferat al celor ce vor fructe repede ,el intrind pe rod precoce si fructifica bine din anul 2-3 de la plantare.( garantez , asa mi s-a intimplat).Inflorirea propriu zisa are loc in aprilie – mai ( functie de conditiile climatice) soiurile fiind autofertile insa se recomanda asocierea a 2 sau mai multe soiuri.Chiar daca procentul de legare este bun,nu toate fructele ajung la maturitate ,caderea fiziologica a florilor petrecindu-se dupa inflorire si afecteaza florile anormale si nepolenizate, existind apoi necesitatea raririi manual pentru a asigura o buna hranire a fructelor ramase.Se recomanda o distanta de 10-15 cm intre fructe.Formele de coroana des intilnite la piersic ,sunt vasul si palmeta etajata sau libera ,avantajind luminarea perfecta pentru pom.
Nu este un pom ferit de griji.Este atacat si el de boli precum monilioza,deformarea frunzelor,fainare,ciuruirea frunzelor,patogeni micotici si bacterieni dar cea mai importanta (credeti-ma ca am luptat din greu cu ea ) este basicarea (taphrina deformans).Printre daunatori gasim paduchele de San Jose,afide,acarieni,viermele fructelor etc. Toate “medicamentele” necesare lor, le puteti gasi la magazinele specializate.
Asa cum intra repede pe rod ,tot asa de repede se trece, exploatarea facindu-se 12-15 ani .
Productivitatea piersicului ,ca si cantitate ,depinde de soi ,conditiile climatice si ingrijire , putind ajunge in plantatiile mari la performante gen 10-25t/ha.
Am reluat calculul pentru a afla cam ce cantitate de piersici va fi nevoita familia mea sa consume atunci cind unicul piersic din curte va ajunge la maturitate si ar fi  ….aprox. 13,5 kg. Gustoase sa fie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: