Pomii fructiferi – ep.1 CAISUL


Dupa o lunga “hibernare” mi-am spus ca e timpul sa impartasesc din ceea ce am tot studiat ,intrebat ,invatat despre pomii fructiferi.Prietenii si colegii de serviciu ,rad , cind ma apuc sa povestesc ce am mai facut in curte ,in gradina sau cu pomii fructiferi.In acceptiunea lor, curte ,inseamna gratare interminabile ,seri lungi ocupate cu petreeri ca si asa nu deranjezi pe nimeni  ,vizionari de meciuri pe terasa casei,cafea dimineata pe un sezlong , liniste si aer curat.Cam atit.Ba nu.Si ceva iarba verde cu flori de tot felul.Dar sa revenim la pomii fructiferi la care faceam referire mai sus si sa va spun ca de ceva timp tin un fel de jurnal al lor.Mi-am facut o schita a curtii ,am incercat sa descopar soiurile( din pacate in momentul plantarii am pierdut notitele legate de soiurile plantate) i-am si pozat apoi am incercat sa notez lucrurile importante din viata lor.Chestii legate de boli ,stropiri ,flori si fructe.Nu mi-am propus sa-mi prezint jurnalul, ci doar citeva chestiuni generale,stiute de toata lumea,in ceea ce priveste cresterea pomilor fructiferi.
Primul fructifer despre care vreau sa vorbesc este CAISUL.De ce? Am motivele mele bine intemeiate.A fost primul care a rodit in curte.Ne-a bucurat papilele gustative cu niste fructe senzationale in cantitate impresionanta.
Caisul se planteaza toamna si primavara in repaus vegetal respectindu-se pe cit posibil distanta de 3-4 m intre pomi pe rind si 4-5m intre rinduri.Prefera soluri usoare,lutoase  sau luto –  nisipoase ,lumina si temperaturi medii de 20 de grade. Infloreste devreme ,in prima saptamina a lunii aprilie neavind probleme legate de polenizare ,majoritatea soiurilor fiind autofertile.Se recomanda totusi ,pentru o mai buna legare,asocierea a 2 sau mai multor soiuri.Este bine sa fie taiat anual ,pentru a asigura cresteri noi,necesare viitoarelor ramuri de rod. Taierile reusesc mentinerea coroanelor in limita spatiului acordat prin distantele de plantare,rarirea coroanelor pentru asigurarea luminii necesare coacerii fructelor,si nu in ultimul rind dar foarte important normarea productiei( suna socialist) si evitarea alternantei productiei( un an da si altul ba).Perioadele de maturitate a caisului le regasim in luna iulie in trei decade respectiv timpurie-decada I a lunii,mijlocie – decada II si tirzie – decada III.Formele de coroana care se folosesc sint tip vas,aplatizate sau coronae care asigura o buna iluminare a pomilor.
Ca longevitate ei traiesc 20 – 25 de ani din care in productie ,15 – 20 ani.Capacitatea de productie este mare incepe sa fructifice din anul 3 – 4 de la plantare si are o productie de 10 – 20 t/ha,in functie de soi ,virsta pomilor dar si a conditiilor climaterice.
Desigur se si imbolnavesc ( nu va dau niciun calendar al stropirilor este alegerea fiecaruia cind le aplica asta numai daca aveti nevoie) de aceea trebuie sa aveti grija la boli si daunatori.Monilioza,deformarea frunzelor,fainarea,ciuruirea frunzelor,patarea rosie,patogeni micotici (ciuperci) si bacterieni in diferite faze sint principalele boli de care trebuie sa paziti caisii.Si asta pentru ca exista daunatori cum ar fi paduchele de San Jose,afidele,acarieni,viespile fructelor viermele fructelor,molia fructelor ce nu-i iarta deloc. Toate tratamentele le gasiti in magazinele specializate .
Apropo de productie mi-am facut un calcul si a rezultat  ca la maturitate ,cei 3 caisi ai mei, ar trebui sa ne bucure cu aproximativ 45 kg de caise anual.Destul pentru noi.

2 răspunsuri to “Pomii fructiferi – ep.1 CAISUL”

  1. Rat adrian Says:

    Ma numesc Adi,si vreau si eu sa plantez un cais.As vrea sa stiu daca au radacini mari sau foarte mari,deoarece am o curte pavata si nu am prea mult spatiu asa ca nu stiu daca sa incerc cu cais sau nu.Locul pt plantat e 60/100cm.Daca cineva poate sa-mi raspunda ii multumesc anticipat.

    Apreciază

  2. brenacu Says:

    In general pomii fructiferi au radacini mari.Caisul poate fi plantat in acel loc fara probleme , nedezvoltand radacini parghie.Iti doresc rod bogat.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: