prepelita in poienita


Ajungem la spital doar in momente extreme ale sanatatii noastre sau a altora,apropiati sau nu.Mi s-a intimplat sa ma prezint des in ultimii ani la portile spitalelor ,din diverse motive(nu vreau sa detaliez)uneori cu inima strinsa alteori cu emotie ,dar doar cu ocazia unei singure vizite am izbucnit in ris .Asteptind in atmosfera sufocanta a unui hol de spital cu miros de clor si alte elemente chimice specifice unei astfel de locatii incercam „sa fac ”
in asa fel incit sa mi se para ca timpul se scurge mai repede si imi aruncam privirea pe tot ce era lipit,notat sau agatat pe zidurile interioare ale cladirii.Dupa ce am invatat pe dinafara programul asistentelor si doctorilor,cum se administreaza diverse medicamente am constatat la un moment dat ca peretii sint plini de tablouri.Si nu orice fel ,ci tablouri gigantice. Asa am trecut prin diferite stari de la frig la cald ( deh „actiunea tablourilor ” se petrecea cind vara cind iarna) cind deodata mi-a atras atentia unul in care abia deslusam vreo 2-3 case invaluite in vint si ninsoare ,brazi al caror verde te duceau cu gindul la craciun ,o luna senzationala zburlita dintre nori un colt de poienita plina de flori ,capite de fin un melange de iarna si vara.Macinat de curiozitate am cautat semnatura autorului si mai apoi eticheta ce insotea acest peisaj feeric pentru a afla cum si-a intitulat artistul opera.Am citit dezinteresat si incercind sa trec la urmatoarea lucrare mi-am dat seama ca nu am inteles concordanta dintre titlu si opera. Recitesc si izbucnesc in ras .Persoanele aflate pe culoar se uitau intrebator la mine si incercau sa ma compatimeasca crezind ca lacrimile de pe obraz sint generate de vreo veste proasta.Apoi cind mi-au vazut grimasa fetei (ras infundat ,fata rosie) mirarea a fost si mai mare.Tabloul se intitula „PREPELITA IN POIENITA” si parea a nu avea nicio legatura cu opera in sine.Am avut o revelatie : probabil eu sint prepelita prins in poienita tabloului.Insa de cautai mai atent in peisaj, gaseai in cei 4 metri patrati de vopseluri ceva ce semana a pasare cocotata pe un gard rupt ,undeva spre rama tabloului.Cum in tensiunea asteptarii e deajuns citeodata sa pocnesti din deget si sa te bufneasca rasul sau plinsul ,rezultatul citirii acelui titlu a fost un ras pornit din tot corpul.

Cum nu am vazut niciodata o prepelita in toata splendoarea ei pot spune acum ca poate fi orice,oricine,oriunde totul e sa gasesti poienita.

3 răspunsuri to “prepelita in poienita”

 1. tati Says:

  foarte tare si ma bucur ca te-ai intors. pentru ca tu ai multe de spus si e pacat sa nu le scrii
  in al doilea rand, desi nu sunt un cunoscator de arta (sunt chiar foarte departe de aceasta eticheta ba chiar si de cea de intelegator de arta), cred ca arta se intelege cu sufletul nu cu creierul. cu toate ca ar fi bine sa folosesti si ochii. cred deci ca ti-ai dat seama bine la sfarsit, prepelita poate fi orice / orice. ma bucur ca ai inteles tabloul. acum poti sa devii chiar critic de arta (ce, crezi ca astia inteleg mai bine ca noi?)
  in al treilea rand, sa vii la mine la corbeanca sa ne plimbam cu ATV-ul sa-ti arat prepelite si fazani (nu, nu ma refer la noi care ne uitam la prepelite :))

  Apreciază

 2. diana Says:

  Am ras cu lacrimi!!! Si atunci dar mai ales acum! Sunt „siderata”: ce memorie ai, a trecut mai bine de un an de cand cu povestea si ce mult te-a marcat daca dupa atata timp ai simtit nevoia sa o evoci , cu atat lux de amanunte! Ce te-a marcat in intalnirea ta cu prepelita ? In afara de contextul oarecum nepotrivit! Au mai fost tot felul de momente hilare in conjuncturi neobisnuite dar asta e ceva mai speciala imi imaginez! Nu? Nu astept raspuns! Il caut singura! Poate il gasesc mic, pe vreun gard rupt!
  Oricum dupa parerea mea, artistul si-atins scopul! Iata cat dialog, cate matafore, cate lacrimi, cate lacrimi! De ras!

  Apreciază

 3. bp Says:

  ha, ha, pai sa ne spui si noua dom’le pe ce hol de spital zace tabloul ala intesat de sensuri si simboluri ?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: